Olij_Header
Fotograaf_Hajo_Olij
hajo.oli@hetnet.nl
0616714140

HOME

WEDSTRIJDEN

         

INFO

 
De EH 26, de Hoop, werd in 1916 gebouwd op een onbekende werf in Alphen aan de Rijn als beurtscheepje van 21 meter. In Belgie werd een kermis-attraktie vervoerd. In 1946 werd bij scheepswerf Amels in Makkum het scheepje met 6 meter ingekort en omgebouwd tot viskotter. Als VD 1 en later VD 11 van de gebroeders Zwarthoed uit Volendam, viste het met gaand en staand want op het IJsselmeer en de Waddenzee. Het werd in 1966 naar Enkhuizen verkocht aan de heer Kuipers en ging in span met de EH 8 vissen en werd later opgelegd. Rond 1980 werd Jim ten Have uit Schellingwoude eigenaar, vervolgens Kees Koeman. Hij plaatste twee masten, tuigde het en lag jaren voor anker te Durgerdam. In 1991 kocht Wietze van der Laan uit Haarlem het kottertje en voer ermee naar Engeland, Denemarken en zelfs St.Petersburg. In 2003 werd Hajo Olij de nieuwe eigenaar. De EH 26,de Fotoboot, is nu een officieel geregistreerd varend monument no. 442. Ook de Kromhout - een TS uit 1958 - loopt nog.
 
 
 
 
de_VD_1
de VD 1
de_EH_26_Kees
de EH 26 bij Kees Koeman
 
 
 
 
 
EH_26_Wietze
de EH 26 bij Wietze van der Laan

 

Aan boord bevindt zich een eenvoudige, digitale werkplek. De stroom komt zoveel mogelijk van vier zonnepanelen en een windmolen. Bij gunstige wind, gaan de zeilen omhoog.

Van april tot november worden op het water foto's van zeilende en varende schepen gemaakt. Voor tijdschriften, zoals de Spiegel der Zeilvaart en weekblad Schuttevaer, in opdracht, in het wild of bijvoorbeeld tijdens de Pieper-, Tjalken-, Klipper- of Strontrace.